Ostrosłup czworokątny
Gniewko: Ostrosłup czworokątny prawidłowy, krawędź podstawy = a, kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi
2α. Wyznacz objętość
1 maj 15:42
Svanar: uuu widzę że tutaj same zadania maturalne

sam czekam na odpowiedź do tego
1 maj 15:45
Gniewko: ponawiam prośbę
1 maj 16:30
1 maj 17:13
Wydi: ΔEBC jest prostokątny więc IBEI2=IECI2+IBCI2
1 maj 17:15
1 maj 17:18
Svanar: Ale EC to nie jest chyba połowa boku... tutaj jest caly problem
1 maj 17:19
Wydi: Jest, bo Eta mi robiła zad15 str 30 z informatora i wzoruje się na jej rysunku

1 maj 17:24
Wydi: podobne zadanie, hehe
1 maj 17:24
marta: w trójkącie BDF ( gdzie kąt DFB=2x, FB protopadłe do SC) S− górny wierzchołek, K − spodek
wysokosci, H − spodek wysokosci sciany bocznej , BK= a√2/2 , FB = BK/cosx
Trójkąt FBC jest podobny do SBH i stad wyliczamy wysokość ostrosłupa
1 maj 17:48
marta: przepraszam FB= BK/sinx
1 maj 17:51
marta:
1 maj 17:57
Wydi: W tym moim zadaniu był prostokąt w podstawie więc tutaj faktycznie jak jest kwadrat to rysunek
będzie wyglądał jak narysowała Marta
1 maj 20:10