Ceny...
Svanar: Cena biletu na mecz piłki nożnej była równa 60zł. Gdy cenę obniżono okazało się, że na mecz
przychodzi o 20% widzów więcej, a dochód uzyskany ze sprzedaży biletów na jeden mecz wzrósł o
10%. O ile złotych obniżono cenę biletu ?
wiec tak:
x − obniżka
60−x → cena biletu po obniżce
y − liczba widzów
Przed obniżka zysk to: 60*y → liczba widzów x cena biletu
Po obniżce zysk to: (60−x)*1,2y = 1,1*60y
i sie wychodzi za nic w świecie dobrze, a ma wyjsc 5zł
1 maj 15:41
Svanar: hmmmm ;> jakos wyszlo

sorki pomyłka w obliczeniach widocznie
1 maj 16:15
marta: rozwiązując Twoje poprawne równanie −−> 72y−1,2xy=66y /:y bo y>0
1,2 x=6
x= 5
1 maj 16:18
marta: ^^ spóźniłam sie
1 maj 16:18