Parametr : )
Paweł: Dla jakich wartości parametru m każdy z dwóch różnych pierwiastków równania x2 + mx + 4 = 0
jest mniejszy od 4? CIEKAWE zadanie jednak po zapisaniu warunków nie mam pomysłu czy
korzystać z Viete'a czy zapisać X1 jako m2 − 4ac/ 2 , Proszę o podpowiedź : )
1 maj 15:11
Amaz: x1x2<16 ?
1 maj 15:14
Amaz: a nie źle jednak
1 maj 15:16
Svanar: ostro

ale latwe zadanie....
1. Δ>0 bo maja być 2 pierwiastki
2. liczysz P{Δ}, i normalnie liczysz pierwiastki, potem wybierasz ten bardziej na prawo(tzn.
ten gdzie we wzorze jest +P{Δ}) i dostajesz nierowność, ten pierwiastek mniejszy od 4
1 maj 15:18
Svanar: mysle ze dalej juz sobie poradzisz bez problemow, robilem to zadanie dzis rano, wiec jak cos to
pisz
1 maj 15:18
Paweł: svanar czy chodzi Ci o takie coś ?
−m2 − √m2 − 16/2 > 4 ?
1 maj 15:25
Svanar: dokładnie

i rozwiązujesz dalej....
1 maj 15:27
marta: Stadardowym sposobem rozwiazywania takiego typu zadan sa warunki
Δ>0
f(4)>0 wiemy, ze ramiona paraboli sa zwrócone do gory dlatego wieksza
Xw<4 zeby wykres był "po lewej" stronie 4
Jeśli narysujesz sobie wykres funkcji , zobaczysz, dlaczego akurat takie załozenia.
Jesli masz tak prosta delte to mozesz oczywiscie robic sposobem kolegi u gory, ale pamietaj ze
po pierwiatskowaniu delty jest ona w wartosci bezwzglednej
1 maj 15:30
Svanar: akurat w tym przypadku nie ma problemu bo z 1 zalozenia delta musi byc >0...
pozniej pierwiastka mozna sie latwo pozbyc, wystarczy przeniesc (−m
2) na druga strone, i
podnieść do kwadratu, tylko trzeba pamietać o założeniu, ze prawa strona jest nieujemna(lewa
jest na pewno), ale Twój sposób też jest bardzo dobry i szybki
1 maj 15:33
Svanar: tyle, że w Twoim sposobie ludzie często zapominają zapisać któregoś z warunków

co nie
zmienia faktu ze jest dobry
1 maj 15:34
marta:
1 maj 15:36
marta: zapominaja , ale czasem nie ma innego sposobu ( przy trudniejszych przykladach) wiec jestem na
niego zdana
1 maj 15:38
Svanar: wszystko zależy od zadania

przy w miare prostych liczbach, jak tutaj łatwo jest
1 maj 15:42
marta: robią się schody jak np Δ=4m2 wtedy rozwazasz warunki , no i przecietny uczen sie gubi. Matura
w tym roku?
1 maj 15:45
Svanar: dokładnie

ale czasem jest tak, że łatwego zadania nie można zrobić(ile razy ja tak mam....
), a trudne bez żadnych problemów
1 maj 15:48
Paweł: Dzięki wielkie!

a jak myślicie, czy przez to że podstawa jest obowiązkowa, rozszerzenie
będzie trudniejsze ?
1 maj 15:51
Svanar: nie mam pojęcia... ja robię tyle zadań ile się da i liczę że trafie w znajome coś

ale licz
się też z tym, że jak matura będzie trudna = wyniki będą niższe i automatycznie poziom
rekrutacji na uczelniach będzie musiał się obniżyć

wiec po prostu trzeba napisać najlepiej
jak się da i tyle
1 maj 15:55
marta: Svanar .. swieta racja. Moja nauczycielka powiedziała ze bedzie prosta merytorycznie ale duzo
obliczen.
1 maj 15:56
Paweł: Masz rację

a jak poszła Ci próbna, jeśli pisałeś akurat rozszerzenie z maty ?
1 maj 15:58
Svanar: podstawowa: 98% a rozszerzona: 82%, więc byłem super zadowolony
1 maj 15:58
Paweł: Łoooł, to spokojnie możesz wysoko mierzyć i z tej matury

a jaka jest Twoja wymarzona
uczelnia? : D
1 maj 16:01
marta: wyniki zajebiste, oby tak samo w sr
1 maj 16:01
Svanar: ja chciałbym na AGH, albo politechnika warszawska/krakowska
1 maj 16:04
***rozszerzone***: Svantar, mój facet miał tyle samo i się wybiera na AGH, ja miałam 92% z podstawowej i 76% z
rozszerzonej, ale osobiście uważam, że zadania będą zdecydowanie trudniejsze, bo tamto nie
było trudne i potem jak robiłam w domu na spokojnie to umiałam praktycznie wszystko. Też się
wybieram na AGH

chciałam na matematykę... coś z finansami, nie wiecie czy trudno sie dostać
w pierwszej rekrutacji?
1 maj 18:44
***rozszerzone***: * miał tyle samo co Ty
1 maj 18:45