Trójkat
Svanar: W trójkącie równoramiennym ABC(|AC|=|BC|) poprowadzono wysokości CK oraz AM.
Wiedząc, że |AB|2 = |CK|*|AM| wyznacz cosinus kąta przy podstawie trójkąta.
1 maj 14:43
1 maj 14:51
Svanar: podobne, ale to moje jednak gorsze troche
1 maj 14:52
1 maj 14:55
Svanar: konkursy.... tam nie szukalem
1 maj 14:58
Wydi: proponuje zawsze wygooglać


Pozdrawiam!
1 maj 14:59
Svanar: dzieki
1 maj 15:00
Basia:

piszę bez | | bo szybciej, ale mają być
z tr.AKC
z tr.AMB
| | CK | | AM | | CK*AM | |
sin2α=sinα*sinα= |
| * |
| = |
| = |
| | AC | | AB | | AB*AC | |
| AB2 | | AB | | AB | |
| = |
| =2* |
| |
| AB*AC | | AC | | 2AC | |
stąd
sin
2α=2cosα
1−cos
2α=2cosα
cos
2α+2cosα−1=0
potrafisz dokończyć ?
1 maj 15:00
Svanar: jasne, ze potrafie... dalej to juz nie ma problemu
1 maj 15:15
Svanar: dzieki
1 maj 15:16