matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wysokosc
GOŚĆ:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 40 stopni.oblicz objetosc tego ostroslupa
1 maj 14:31
kalafiorowa:
1
V=
*a
2
*H
3
H=8 α=40
H
=tgα
a
√
2
8
=tg40
a
√
2
8
=a
√
2
tg40
8
a=
√
2
tg40
4
√
2
a=
tg40
1
4
√
2
8
32
256
V=
*8*(
)
2
=
*
=
3
tg40
3
tg
2
40
3tg
2
40
1 maj 15:48
kalafiorowa:
a
√
2
maly blad... tam gdzie jest a
√
2
powinno byc
2
1 maj 15:49