wzór funkcji
Svanar: Funkcja f(x) każdej liczbie naturalnej dodatniej n przyporządkowuje liczbę wszystkich liczb
naturalnych należących do zbioru rozwiązań nierówności (n−x)(x−2n) >0 z niewiadomą x. Napisz
wzór funkcji f(x).
Jak robić to zadanie "na chama" czyli podstawiać po kolei n to wychodzi f(x) = n −1.
Da się to jakoś ogólnie zrobić?
1 maj 14:29
Basia:
(n−x)(x−2n)>0 ⇔
n−x>0 i x−2n>0
lub
n−x<0 i x−2n<0
−x>−n i x>2n
lub
−x<−n i x<2n
x<n i x>2n co dla n∊N jest niemożliwe
lub
x>n i x<2n
czyli nierówność spełniają liczby
n+1,n+2,....,2n−1=n+(n−1)
jest ich jak widać dla danego n dokładnie n−1
czyli
f(n) = n−1
bo to jest f(n) a nie f(x)
1 maj 14:42
Svanar: dzięki
1 maj 14:44