Dany jest trójkàt równoramienny ABC o kàcie mi´dzy ramionami ACB = 100c.
maxiol77: Dany jest trójkàt równoramienny ABC o kàcie mi´dzy ramionami ACB = 100st. Punkt O jest srodkiem
okregu wpisanego w ten trójkàt. Prosta CO przecina podstaw´ AB w punkcie D. Miara kàta DOB jest
równa:
A. 50st B. 60st C. 70st D. 80st
1 maj 14:21
Rumpfy:

α = 40
1 maj 18:53
Rumpfy:
γ − to kat DBO
tgα = 3tgγ
1 maj 19:01
asd: 70*
ACB 100*
CAB 40*
skoro okrag jest wpisany to α / 2 = 20*
trojkat DOB jest prostokatny, wiec β=180*−20*−90*
β = 70*
1 maj 19:02
Rumpfy: γ ≈ 15 ⇒ β = 75 stopni

nic mi nie wychodzi
1 maj 19:04