help!
Wydi: Dana jest funkcja f(x)=sin2−cosx dla x∊R
a)naszkicować wykres
b) f(x)=1
c) wyznaczyć największa wartość funkcji.
1 maj 14:19
Wydi: b) wyszło mi cosx=0 lub cosx=−1
| | π | | 3π | |
x= |
| lub x= |
| lub x=π  |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 14:24
R.W.16l: nie zapominaj o okresowości...
1 maj 14:25
Wydi: jak w ogóle narysować y=sin
2x
1 maj 14:25
Wydi: sorry nie dopisałem do podpunktu b) w przedziale <0;2pi>
1 maj 14:26
Godzio:

coś takiego
1 maj 14:30
Basia:
czy to jest f(x)=sin2x−cosx ?
1 maj 14:32
Wydi: aha to jest po prostu y=IsinxI
1 maj 14:32
R.W.16l: sin
2x−cosx=1
jedynka trygonometryczna
1−cos
x−cosx−1=0
−cos
2x−cosx=0
−cosx(cosx+1)=0
−cosx=0 v cosx+1=0
cosx=0 v cosx=−1
1. cosx=0
x=...
2. cosx=−1
x=...
powodzenia
1 maj 14:32
R.W.16l: się napisałem a tu kilka nowcyh postów
1 maj 14:33
Wydi:
Basia To była odp Godzia do mojego pytania napisanego później
1 maj 14:33
Godzio:

nie, |sinx| wyglada tak:
1 maj 14:33
Wydi: nom a cały wykres jak powinien wyglądać
1 maj 14:34
Wydi: a jeśli mogę jeszcze poprosić o sinIxI? wzrokowcem jestem
1 maj 14:36
Basia:
to jaki jest w końcu wzór tej funkcji, której wykres trzeba naszkicować ?
bo nadal nie wiem
1 maj 14:36
Kocham Cię: srak
1 maj 14:36
Wydi: Ten podany w poleceniu na samej górze
1 maj 14:36
Godzio:
1 maj 14:39
Godzio: to jest f(x) = sin|x|
1 maj 14:39
Basia:
tam jest sin2−cosx, a co po kwadracie ? x,2x,55x czy jeszcze coś innego ?
1 maj 14:43
Wydi: ok, przyjąłem do wiadomości

a więc wracając do tego wykresu y=sin
2x−cosx jak się go rysuje punkt po punkcie?
1 maj 14:44
Wydi: przepraszam chochlik zjadł

sin
2x
1 maj 14:44
1 maj 14:51
Wydi: nigdy bym nie wpadł że to tak ma wyglądać

1 maj 14:53
Amaz: nie martw się, ja też
1 maj 14:54
1 maj 15:04
Wydi: ok, dzięki
1 maj 15:05