wielomiany
ucząca-się: co robię źle

( [x
3 + 2x − 1]
2 )(3x
2−2) = (x
6+4x
2+1)(3x
2−2)=3x
8−2x
6+12x
4−8x
2+3x
2−2=
3x
8−2x
6+12x
4−5x
2−2
..nie widze tu wzoru skróconego mnozenia..
1 maj 13:33
Godzio: a jakie masz polecenie ?
1 maj 13:43
Vampir: [x3 + 2x − 1]2≠ (x6+4x2+1)
1 maj 13:43
ucząca-się: to są wielomiany . i mam pomnozyc wielomian [p(x)
2 ] razy w(x)
p(x)= x
3 + 2x − 1
w(x) = 3x
2−2
do Vampir: a wiec co to jest równe ? jeśli nie x
6+4x
2+1

.. w takim razie jakis wzór
skróconego mnozenia.. ale nie mam pojecia jaki...
1 maj 13:47
Godzio: jest taki wzór ale można sobie zrobić tak że (a−b)2 => a = x3 + 2x , b = 1
więc
... = ((x3 + 2x)2 − 2(x3 + 2x) + 1)(3x2−2) = (x6 + 4x4 + 4x2 − 2x3 − 4x + 1)(3x2−2) =
3x8 + 12x6 + 12x4 − 6x5 − 12x3 + 3x2 − 2x6 − 8x4 − 8x2 + 4x3 + 8x − 2 =
3x8 + 10x6 + 4x4 − 6x5 − 8x3 − 5x2 + 8x − 2
1 maj 13:54
ucząca-się: dziękuję

!
1 maj 14:06