procenty
karolina.: Sukienka kosztowała 100%, na początku cenę obniżono o 20%, później o 30 % o ile % obniżono cenę
towaru.
1 maj 13:20
Godzio:
100%x − 70% * 80% * x = 100%x − 56%x = 44%x
1 maj 13:25
karolina.: Dziękuję.
1 maj 13:31
Gustlik: Przyjmij cenę początkową 100 zł.
Układasz proporcję:
100 zł − 100 %
x zł − 80 %
Stąd x=80 zł.
Druga proporcja:
80 zł − 100 %
x zł − 70 %
| | 5600 | |
x=U{80*70}/{100}= |
| =56 zł
|
| | 100 | |
100 zł − 56 zł = 44 zł
1 maj 22:53
Eta:
Kto by tam układał proporcję ? ( w sklepie na obniżkach też byśmy układali proporcję?
płacimy raz za 70% i drugi raz za 80%
czyli 0,7*0,8*= 0,56 = 56%
czyli 100%−56%= 44%
obniżka łącznie o 44%
1 maj 23:11