Dwa boki rownolegloboku zwieraja sie w prostych o rownaniach AB: y=1/2 x-2 , AD
żabcia: Dwa boki rownolegloboku zwieraja sie w prostych o rownaniach AB: y=1/2 x−2 , AD: y= 2x −5
srodek symetrii rownolegloboku ma wspolrzedne S=(5,2).wyznacz wspolrzedne wierzcholka B tego
rownolegloboku
1 maj 13:20
Gustlik: prosta AD: { y=2x−5
Rozwiązujesz powyższy układ równań i obliczasz współrzędne punktu A:
x−4=4x−10
x−4x=4−10
−3x=−6 /:(−3)
x=2
y=2*2−5
y=4−5
y=−1
A=(2, −1)
Obliczasz równanie prostej || do AD i przechodzącej przez środek symetrii S=(5,2) − prosta ta
przetnie bok AB dokładnie w jego srodku − oznaczmy ten punkt S
AB, który później
wyznaczysz:
y=2x+b
Podstawiamy współrzędne S=(5,2) i obliczamy b:
2=2*5+b
2=10+b
2−10=b
−8=b
b=−8
Prosta ta ma równanie:
y=2x−8
Rozwiązujemy ponizszy układ równań i wyznaczamy współrzędne S
AB:
{ y=2x−8
x−4=4x−16
x−4x=4−16
−3x=−12 /:(−3)
x=4
y=2*4−8
y=0
SAB=(4, 0)
A=(2, −1)
S
AB=(4, 0)
B=(x, y)
| | 2+x | | −1+y | |
SAB=( |
| , |
| )=(4, 0)
|
| | 2 | | 2 | |
2+x=8
x=6
−1+y=0
y=1
Odp:
B=(6, 1)
2 maj 00:19
Eta:
Można uprościć te rachunki , tak:
Mając współrzędne punktu A( 2,−1)
wyznaczamy wspłrzędne punktu C , bo S jest środkiem przekątnej AC
| | xA+xC | |
xS= |
| => xC= 2xS −xA= 2*5−2= 8
|
| | 2 | |
| | yA+yC | |
yS= |
| => yC= 2yS − yA= 2*2 +1=5
|
| | 2 | |
to: C( 8,5)
pisząc równanie prostej BC II AD i przechodzącej przez C
pr. BC: y= 2( x−x
C) −y
C => pr. BC : y= 2x −11
rozwiązując układ równań prostych BC i AB
2x −11=
12x −2 /*2
4x −22 = x −4 => 3x= 18 => x= 6 to: y= 2*6 −11= 1
zatem:
B( 6,1)
2 maj 02:03
Gustlik: Eta, na jedno wychodzi: ja wyznaczyłem prostą przechodzącą przez S i środek boku AB z układu
równań, a potem z tego środka B, Ty wyznaczyłaś najpierw C, potem prostą BC || AD też z układu
równań. Tyle tylko, że Ty się mniej riozpisujesz, dlatego wygląda to krócej. Mniej więcej tyle
samo pracy. Jest po prostu za mało danych, aby pokombinować np. wektorami i uprościć
obliczenia. Szczerze mówiąc myślałem też nad zastosowaniem "Twojej" metody.
2 maj 23:50
Eta:
2 maj 23:57