trygonometria
A.! :) : Sieradz leży na 51 stopni 35 ' szerokości geograficznej północnej. Załóżmy, że Ziemia jest
kulą o promieniu 6370 km. Oblicz:
a) długość promienia równoleżnika na którym leży Sieradz
b) drogę jaką przebywa Sieradz na skutek ruchu wirowego ziemi, w ciągu 45 minut.
Wynik podaj z dokładnością do 1 km.
W odpowiedzi jest tak:
a) 3985 km
b) 777 km
Ale mi w żadnym wypadku nie wychodzą takie wartości...

Mogę prosić o rysunek? Bo może jakoś źle to sobie narysowałam, może tu jest błąd...
Jeśli ktoś mógłby rozwiązać to zadanie, byłabym bardzo wdzięczna...
driver:
| | r | | r | |
cosα= |
| ⇒cos510= |
| ⇒r≈0.629*6370= ( należy znależć dokładniejszą |
| | R | | 6370 | |
wartość cos51
0 35`)
3985*2π≈25025,8 →24h⇒1h→1042,74⇒45min→1042,74*0,75≈