pole powierzchni bocznej prostopadłościanu
zadanie za 10% poziom rozszerz: W prostopadłościanie długości krawędzi podstawy a, wysokości h oraz przekątnej
prostopadłościanu d=6 tworzą ciąg arytmetyczny. Wiedząc, że a+h = d, oblicz pole powierzchni
bocznej tego prostopadłościanu.
1 maj 12:28
Rumpfy:
1 maj 12:36
Basia:
a,h,d=6 ciąg arytmetyczny ⇒
h=a+d2
h=a+62
2h=a+6
a+h=6
−a+2h=6
−−−−−−−−−−−−−−−−
3h=6
h=2
r=d−h=4
a=h−r=2−4=−2
niemożliwe
czyli musi być
h,a,d=6
a=h+d2
a=h+62
2a=h+6
2a−h=6
a+h=6
−−−−−−−−−−−−
3a=12
a=4
h=4+62=6
d=6
obliczyć Pb chyba już potrafisz
1 maj 12:38
Rumpfy: a+h = d ⇒ h = d−a
a
1 = a
a
2 = h
a
3 = d
P
b = 4*a*h
| | d | | 2d | | 8d2 | |
Pb = 4*a*h = 4* |
| * |
| = |
| = 32 |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
1 maj 12:41
Rumpfy: jejq i kto mi powie, gdzie zrobilem blad?
1 maj 12:44
Basia:
a ja się zastanawiam gdzie ja zrobiłam błąd
1 maj 12:47
Rumpfy: skad Ci sie wzielo to a+h=6, na samym poczatku prawie?
1 maj 12:49
Rumpfy: aa juz wiem
1 maj 12:49
Rumpfy: a+h=6
−a+2h=6
−−−−−−−−−−−−−−−−
3h=6
h=2
powinno byc: a+h = −a+2h
2a = h
1 maj 12:51
Basia:
Twój wynik jest dobry, ja chyba jeszcze śpię.
Błąd jest tutaj:
a+h=6
−a+2h=6
−−−−−−−−−−−−−−−−
3h=6 bzdura
3h=12
h=4
a+4=6
a=2
1 maj 12:55
Vampir: Rumpfy nigdzie nie jest napisane że w podstawie jest kwadrat, źle to zrobiłeś...
1 maj 12:57
Basia:
mając a,h,d liczysz b
d2=a2+b2+h2
36=4+b2+16
b2=16
b=a=4
1 maj 13:04
Marinka: czy wyszło komuś dwie możliwości 48 lub 32?
1 maj 13:05
Vampir:

a,h,d
d=6
d−h=h−a
d=2h−a
a+h=d
d=2a
a=2
h=4
d=6
d
2= h
2 +y
2
y=2
√5
y
2= a
2 +X
2
x=4
Pb=16+ 32=48
1 maj 13:06
Marinka: ale nie jest napisane że w podanej kolejności tworzą ten ciąg więc chyba h, a, d też może być
czy nie?
1 maj 13:12
Vampir: No i ja się machnąłem...
a=3
h=4,5
d=6
d2=h2 +y2
y=√15,75
y2= 32+x2
15,75−9=x2
x=√6,75
1 maj 13:20
Vampir: √6,75=√274=12√27
Pb=27+√27
1 maj 13:25