równanie okręgu
magnitudo:
Dany jest punkt A=(1,2)
Napisz równanie okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych i przechodzącego przez punkt
A. Rozważ 2 przypadki.
Proszę o pomoc
1 maj 11:40
Basia:
okrąg styczny do obu osi układu o środku S(a,b) musi przechodzić przez
B(a,0) C(0,b)
|a|=|b|=r
ponadto okrąg przechodzi przez A(1,2) czyli środek też musi być w I ćwiartce
(inaczej okrąg nie byłby styczny do osi)
stąd:
a=b=r
(x−a)2+(y−a)2=a2
(1−a)2+(2−a)2=a2
1−2a+a2+4−4a+a2=a2
a2−6a+5=0
Δ=36−4*5=16
a1=6−42=1
a2=6+42=5
S(1,1) r=1 czyli (x−1)2+(y−1)2=1
lub
S(5,5) r=5 czyli (x−5)2+(y−5)2=25
1 maj 12:14