trygonometria
A.! :) : Kasia siedzi na sankach, które ciągnie jej tata, działając z siłą F=105N. Sanki przylegają do
podłoża. Miara kąta α między kierunkiem siły a drogą wynosi 25 stopni. Jaką pracę W wykona
tata Kasi, jeśli będzie ciągnął sanki na drodze s=250 m? Wynik podaj z dokładnością do 1J.
Czy ktoś może mi to narysować?

dokładniej to chodzi mi o ten kąt α...
jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić O.o
1 maj 11:30
A.! :) : W odpowiedzi jest, że W= 23791 J
i Wskazówka: W= F * s * cosα
ale mi to w ogóle tak nie wychodzi....
1 maj 11:43
magnitudo: Wyobraź sobie ze sznurek od sanek jak jest naciągnięty , bo ciągnie za niego tata to tworzy ten
sznurek, z poziomem, z powierzchnią ziemi kąt alfa. podstaw do wzoru sin alfa będzie CI
potrzebny.
1 maj 11:43
magnitudo: Wychodzi tyle ile w odpowiedzi. cos25stopni ≈0.9 s=250 a F=105
podstaw do wzoru i jest
1 maj 11:45
ThatAN:

Jeśli sam dobrze zrozumiałem, bo aż taki dobry nie jestem. Powodzenie
1 maj 11:47
A.! :) : dziękuję bardzo.!

pomogło
1 maj 11:50