Rozwiąż równanie
Romek: x4 − x3 − 49x2 + 49x = 0
Oprocz rozwiazania tego chcialbym prosic o porady dot. rozwiazywania rownan gdzie pojawiaja sie
naraz np. x do 3, x do 2 i zwykly x...Czesto takie zadania na maturze sa...ale jak widze x3
to nigdy nie wiem co z tym zrobic...
1 maj 11:09
maturaa: grupowanie wyrazów sie klania

x3(x−1) − 49x(x + 1)
(x3 − 49) i (x−1) i (x+1)
x=1 x=−1
1 maj 11:16
Amaz: jeszcze x=0
1 maj 11:19
Basia:
kłania się, ale źle policzyłeś
x3(x−1)−49x(x−1)=−
(x−1)(x3−49)=0
x=1 lub x3=49
x=1 lub x=3√49
1 maj 11:19
Basia:
ja też zresztą źle policzyłam, bo zjadłam x przy 49
x(x3−x2−49x+49)=0
x[(x2(x−1)−49(x−1)]=0
x(x−1)(x2−49)=0
x(x−1)(x−7)(x+7)=0
x=0 x=1 x=7 x=−7
1 maj 11:22
witek: x
4 − x
3 − 49x
2 + 49x=
x
3(x−1)−49x(x−1)=
(x−1)(x
3−49x)=
(x−1)x(x
2−49)=
x(x−1)(x−7)(x+7)
mz:x=0 lub x=1 lub x=7 lub x=−7
Jak masz x
2 no to liczysz deltę, potem pierwiastki wychodzą bez problemu. Jak coś jest do
wyższej potęgi to taki jak w podanym przykładzie przekształć tak żebyś miał powtarzający się
elemnet w nawiasie, ale z tego nie zawsze da się skorzystać−wtedy trzeba dzielić wielomian. Tu
masz wytłumaczone
https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
1 maj 11:24