1 maj 09:57
Basia:
dla funkcji y=−2x asymptotami są osie układu współrzędnych, czyli proste y=0, x=0
funkcja na rysunku ma asymptoty y=−3 , x=−1
wynika stąd, że powstała w wyniku przesunięcia y=−2x o wektor u→=[−1,−3] czyli
f(x) = −2x−(−1)+(−3) = −2x+1−3 = −2−3(x+1)x+1 = −3x−5x+1
fr(x)=0 ⇔ −3x−5=0 ⇔ −3x=5 ⇔ x=−53
wykres h(x) musisz sam narysować
rysujesz h(x)=|f(x)| czyli te części wykresu, które są pod osią OX odbijasz symetrycznie
względem osi OX
i będzie
x∊(−∞,−53> ⇒ f(x)∊<0,3)
x∊<−53,−1) ⇒ f(x)∊(0,+∞)
x∊(−1,+∞) ⇒ f(x)∊(3;+∞)
z tego wynika, że
dla p2−1<0 równanie nie ma rozwiązania
dla p2−1=0 i p2−1=3 ma jedno rozwiązanie
dla p2−1>0 i p2−1≠3 ma dwa rozwiązania
(p−1)(p+1)>0
p∊(−∞,−1)∪(1,+∞)
p2−1≠3
p2−4≠0
(p−2)(p+2)≠0
p≠2 i p≠−2
ostatecznie:
p∊(−∞,−2)∪(−2,−1)∪(1,2)∪(2,+∞)
1 maj 10:36
matura2010: no wlasnie ja tak liczylam to p i odpowiedz do zadania jest inna:( p∊(−
√6,−2)∪(2,
√6)
1 maj 11:59
matura2010: a i tam ze roznych znakow jest w zadaniu ale to wtedy mi wychodzi od (−2,2):(
1 maj 12:00
Basia: a bo jest jeszcze "różnych znaków"
przeoczyłam to
zaraz Ci dopiszę
1 maj 12:16
Basia:
te rozwiązania będą różnych znaków ⇔
3<p2−1<y0
to y0 to punkt przecięcia wykresy z OY
h(x) = |−3x−5x+1|
y0=h(0)=|−51|=5
3<p2−1<5
p2−1>3
p2−4>0
p∊(−∞,−2)∪(2;+∞)
p2−1<5
p2−6<0
p∊(−√6,√6)
część wspólna to: (−√6,−2)∪(2;√6)
zgadza się
a to jest możliwe
1 maj 12:30
Basia:
ta ostatnia linijka jest bez sensu i nie wiem skąd się wzięła;
zgadza się i koniec
1 maj 12:40
matura2010: tylko nie rozumiem dlaczego to p2 −1 ma byc mniejsze od y0?
1 maj 13:10