Ostrosłup prawidłowy trójkatny
magnitudo: Suma długości wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
jest równa 2. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa , dla której ma on największe
pole powierzchni całkowitej.
Proszę o pomoc i z góry dzięki!
1 maj 09:24
Basia:
h
p+h
b=2
P=
12a*h
p+3*
12a*h
b
| | a√3 | | 4−a√3 | |
hb=2−hp=2− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a2√3 | | 3 | | 4−a√3 | |
P= |
| + |
| *a* |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
P=
14*(a
2√3+12a−3a
2√3)
P=
14(−2
√3a
2+12a)
| | −12 | | 3 | |
ta funkcja osiąga maksimum dla a= |
| = |
| =√3 |
| | −4√3 | | √3 | |
1 maj 10:53
magnitudo: Dzięki za pomoc

!
1 maj 11:06