Rozwiąż nierówność
Romek: Rozwiąż nierówność |x−9| ≥ 15. Zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej...
1 maj 09:16
magnitudo: 1 dla x ∊ (+∞;9)
−x+9 ≥15
x≤6
2 dla x ∊ [9,−∞)
x−9≥15
x≥24
x∊ (−∞;6] ∪ [24; +∞) i zaznaczyc na osi to chyba nie problem.
1 maj 09:31
Gustlik: |x−9| ≥ 15
Rowiazuję tak jak równanie:
|x−9| = 15
x=9+15=24 lub x=9−15=−6
Zaznaczam te rozwiązania na osi. Dla znaków > i ≥ przedziały są skierowane "na zewnątrz, czyli
na boki" od tych rozwiązań, a dla znaku ≥ domknięte.
x€(−∞, −6] U [24, +∞)
1 maj 23:02
m,llmj: mnnkmkΩ
30 paź 17:06