Czworokąt wpisany w okrąg.
Keisim: Czworokąt wpisany w okrąg.
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg. Dane są |BC| = a, |CD| = b, |∡DAB| = α.
Wyznacz długość przekątnej BD.
Czy trzeba tutaj skorzystać z twierdzenia, że gdy czworokąt wpisany jest w okrąg to suma
długości
przeciwległych boków jest równa? Chyba jestem już zmęczony, bo nie mogę połowy zadań wyliczyć
samodzielnie...
1 maj 01:15
Basia:
ja bym raczej skorzystała z tw.cosinusów
∡BAD i ∡BCD są kątami wpisanymi i są oparte na łukach uzupełniających się do pełnego okręgu ⇒
∡BCD=180−∡BAD=180−α
|BD|2=a2+b2−2ab*cos(180−α)
1 maj 01:22
Keisim: Przeanalizuję, dziękuję bardzo.
Ogarnę to zadanie i kładę się spać.
Dziękuję wszystkim za dzisiejszą pomoc i życzę spokojnej nocy.
1 maj 01:25