Funkcja kwadratowa.
Keisim: Zadanko: Funkcja kwadratowa
Dane jest równanie x
2 + bx + c z niewiadomą x. Wyznacz wartości b i c tak, by były one
rozwiąza−
niami danego równania.
Zadanie wydaje się być łatwe, jednak mam jedno pytanie.
Wiadomo, że Δ = b
2 + 4ac, gdzie a=1, czyli Δ = b
2 + 4c.
√Δ =
√b2 + 4c
i tu zaczyna się problem...
Wiemy również, że:
| | − b + √Δ | |
X1 = |
| , gdzie a=1 |
| | 2a | |
| | − b − √Δ | |
X2 = |
| , gdzie również a=1 |
| | 2a | |
Czy powinniśmy rozpatrzyć 2 przypadki, gdzie X
1 = b, x
2 = c i odwrotnie?
To chyba najrozsądniejsze co można zrobić... jak uważacie?
1 maj 00:32
Amaz: Tu trzeba skorzystać ze wzorów vieta, wiemy, że x1+x2=−b, bo a=1
Oraz x1x2=c
Niech x1=c, x2=b lub na odwrót, to nie ma znaczenia, wtedy:
c+b=−b i c*b=c ⇒ b=1, no a jeśli b=1, to c+1=−1 ⇒ c=−2
1 maj 00:45
wilga: Proponuję takie rozwiązanie:
Δ≥0
z wzorów Viete
'a
x
1+x
2= −b
x
1*x
2= c
x
1= b x
2= c to:
b+c= −b => 2b= −c
i b*c= c => c( b−1)=0 => c= 0 v b= 1
to: 2b= 0 lub 2*1= −c
b=0 lub c= −2
zatem dla b=0 i c=0 pierwiastkami są x
2=0 => x
1=0 v x
2=0 .. ok
dla b= 1 i c= −2
mamy: x
2+x −2=0 Δ= 9
√Δ=3 x
1 = 1 v x
2= − 2 .. ok
odp: warunek zad. jest spełniony dla:
b=0 i c=0 lub b= 1 i c= −2
1 maj 00:50
Keisim: Rozumiem, nie pomyślałem w tym wypadku o wzorach Vietea, dziękuję za podpowiedź.
1 maj 00:50
Gustlik: Z treści zadania wynika, że:
x
1=b
x
2=c
zatem
f(x)=x
2 + bx + c
wiadomo, że f(x
1)=0 i f(x
2)=0 − z definicji miejsca zerowego funkcji/
f(b)=b
2+b*b+c=b
2+b
2+c=2b
2+c
f(c)=c
2+bc+c
Rozwiązujemy układ równac:
{ 2b
2+c=0 → c=−2b
2
{ c
2+bc+c=0
(−2b
2)
2+b*(−2b
2)−2b
2=0
4b
4−2b
3−2b
2=0
b
2(4b
2−2b−2)=0 /:4
b
2(2b
2−b−1)=0
b=0 lub Δ=b
2−4ac=(−1)
2−4*2*(−1)=1+8=9
√Δ=3
| | −b−√Δ | | 1−3 | | −2 | | 1 | |
b1= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | 2a | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 1+3 | | 4 | |
b2= |
| = |
| = |
| =1
|
| | 2a | | 4 | | 4 | |
b
3=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c1=−2b12=−2*(− |
| )2=−2* |
| =− |
|
|
| | 2 | | 4 | | 2 | |
c
2=−2b
22=−2*1
2=−2
c
3=−2b
32=−2*0
2=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
{ b1=− |
| → f(x)=x2− |
| x−− |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
{ b
2=1 → f(x)=x
2+x−2
{ c
2=−2
lub
{ b
3=0 → f(x)=x
2
{ c
3=0
1 maj 00:51
Keisim: Dziękuję wszystkim za udzieloną mi pomoc.
1 maj 00:53
wilga:
bardzo czasochłonne to rozwiązanie
Gustlik
1 maj 00:54