sin(90' - α) można zapisać jako cos(-α)?
Kasia: sin(90stopni − α) można zapisać jako cos(−α)?
Zakładając, że to jest dobrze:
i potem w zadaniu trafi się na taki przykład:
| sinα | |
| to jak z tego wybrnąć? |
| cos(−α) | |
1 maj 00:01
Amaz: sin(90−α)=cosα=cos(−α), to jest dokładnie to samo, nie wiem po co utrudniać sobie życie z tym
minusem
1 maj 00:03
Kasia: W sumie jak jest to w równaniu to można podnieść do kwadratu i wtedy z cos(−α) zrobi się cos2α
i wszystko.
1 maj 00:04
Kasia: A, to dziękuję!

Dla nowicjusza to nie jest taka oczywistość
1 maj 00:05
Amaz: No jest troszke inaczej, bo minus w tym miejscu cos(−x) a w tym: −cosx znaczy całkiem coś
innego, lepiej pokaż treść zadania
1 maj 00:07
Kasia: W trójkącie prostokątnym ABC wysokość BD dzieli przeciwprostokątną AC na odcinki o
długościach |AD | = 3 i |DC | = 24 .
* Oblicz długości boków trójkąta ABC.
zastosowałam wzór:
| 24 | | 3 | | 27 | |
| + |
| = |
| |
| sin(90−α) | | sinα | | sin90 | |
po uproszczeniu:
1 maj 00:16
Kasia: W odpowiedziach zupelnie inny sposob, nie wiem nawet czy to powyzsze to nie jakieś herezje. Jak
uważacie?
1 maj 00:20
Amaz: No troche dziwny sposób, kurde jestem troche zajety teraz, ale zaraz sprawdzę czy to dobrze
1 maj 00:23
wilga:

c= 27
ΔBAD ~ ΔBDC tO
| | h | | 24 | |
|
| = |
| => h2= 3*24= 72
|
| | 3 | | h | |
z trojkątów prostokątnych : ABD i BDC z tw. Pitagorasa :
IABI
2= h
2+3
2= 72+9= 81 =>
IABI=a= 9
i IBCI
2= h
2+24
2= 648 =>
IBCI=b= 18√2
1 maj 00:37
Amaz: Dobra ja bym to zrobił inaczej, postaram się zrobić rysunek do tego, myślę, że zajmie mi to z
5minut

Jeśli chcesz to poczekaj, jeśli nie to trudno
1 maj 00:38
Amaz: O widzę, że nie muszę robić, chciałem zrobić to podobnie
1 maj 00:39
Kasia: Solidna robota
1 maj 00:42
wilga:
1 maj 00:52