log
maciek: log4 ile to bedzie?
30 kwi 23:49
maciek: i jak sie oblicza logarytmy bez podstawy?
30 kwi 23:50
Basia:
jeżeli podstawa nie jest podana to = 10
log4=log104 i to jest liczba niewymierna c, taka, że 10c=4
nic więcej sensownego nie da się powiedzieć
30 kwi 23:53
maciek: | | 1 | | 2 | |
aha a jak mam taki przyklad |
| log4− |
| log8 to dzielę to ze wzoru? |
| | 2 | | 3 | |
30 kwi 23:57
wilga:
log4=log
104≈0,6021
tak odczytał mój kalkulator
30 kwi 23:58
maciek: między logarytmami ktore zapisalem jest + a nie − sorka
1 maj 00:00
maciek: | 1 | | 2 | |
| log4+ |
| log8 taki przyklad |
| 2 | | 3 | |
1 maj 00:03
Basia:
najpierw wzór : loga
b = b*loga
= log(4{
12)−log(8
{
23)=
| | 2 | | 1 | |
log |
| = log |
| = log1−log2=0−log2=−log2 |
| | 22 | | 2 | |
możesz odczytać z tablic logarytmu dziesiętnego
1 maj 00:05
maciek: dzieki basia
1 maj 00:07
wilga:
12log22 +23log23 = 12*2log2 +23*3log2= log2+2log2= 3log2=log8
1 maj 00:07
Basia:
no to będzie inaczej
= log(412)+log(823)=
log(22)12+log(23)23=
log2+log22=log(2*22)=log8
1 maj 00:08
maciek: dzieki dzieki
1 maj 00:09
wilga:
lub tak:
=log4
1/2+ log8
2/3= log2 + log4= log(2*4)= log8
1 maj 00:09
ania25: log x+2=1
18 lis 15:21