help!
Wydi: Punkty A=(−2;12) i B=(6;−2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku C. Oblicz współrzędne C tego trójkąta wiedząc że leży on na prostej o równaniu
x+3y=22. Sporządź rysunek oraz rozważ wszystkie przypadki.
30 kwi 23:13
Basia:
x=22−3y
C(22−3y,y)
AC→ ⊥ BC→
czyli
AC→ □ BC→ =0
□ − iloczyn skalarny
30 kwi 23:26
wilga:
2 sposób

1) C należy do okregu o środku S i r= IABI ( bo trójkąt jest prostokątny
S jest środkiem odcinka AB ( przeciwprostokątna)
napisz równanie tego okręgu
2) rozwiąż układ równań tego okręgu z daną prostą
otrzymasz punkty : C
1 i C
2
30 kwi 23:38