help!
Wydi: Końcami odcinka są punkty o współrzędnych A=(−1;−2)oraz B=(3;6) Odcinek CD jest obrazem odcinka
AB zarówno w jednokładności o dodatniej skali i środku S1=(−5;2) jak i w jednokładności o
ujemnej skali i środku S2(3;2)
Oblicz współrzędne jednego z końców odcinka CD oraz skalę jednokładności o środku S2.
30 kwi 23:11
Basia:
S1C→=s*S1A→
S1D→=s*S1B→
S2C→=k*S2A→
S2C→=k*S2A→
stąd wynika, że
C∊ pr.S1A i C∊pr.S2A
D∊pr.S1B i D∊pr.S2B
z tego wyznaczysz C i D, a skala wtedy to już "pestka"
wyliczysz z porównania współrzędnych wektorów
30 kwi 23:23