help!
Wydi: Wiadomo że okrąg jest styczny do prostej o równaniu y=2x−3 w punkcie A=(2;1) i styczny do
| | 1 | |
prostej o równaniu y= |
| x+9 w punkcie B=(−4;7). Oblicz promień tego okręgu. |
| | 2 | |
30 kwi 22:29
Basia:
k: y=2x−3=0
l: y=12x+9=0
S(a,b)
|SA|=|SB|=r ⇒ S leży na symetralnej odcinka AB
SA→ ⊥ k
SB→ ⊥ l
czyli kąt między wektorami SA→ i SB→ jest taki sam jak kąt między prostymi k i l
czy to Ci wystarczy, żeby dokończyć ?
30 kwi 22:43
Basia: poprawka
czyli kąt między wektorami SA→ i SB→ jest równy 180 − kąt między prostymi k i l
30 kwi 22:48
Basia:
a można w prostszy sposób
pr.SA ⊥ k
pr.SB ⊥ l
piszesz równania tych prostych
S jest ich punktem wspólnym
30 kwi 22:49
Wydi: myślę że tak, wskazówki są dla mnie cenną rzeczą
30 kwi 23:06
wilga:
O właśnie tak

odp: r= 2
√5
30 kwi 23:07