matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinx+cosx
hmm:
4
sinxcosx=
9
sinx+cosx?
30 kwi 22:26
Basia:
(sinx+cosx)
2
=sin
2
x+2sinxcosx+cos
2
x = (sin
2
x+cos
2
x)+2*sinxcosx = 1+ 2*
4
9
= 1+
8
9
=
9+8
9
=
17
9
stąd:
√
17
sinx+cosx =
√
17
9
=
3
lub
√
17
sinx+cosx = −
√
17
9
= −
3
30 kwi 22:35