help!
Wydi: ciąg geometryczny jest określony wzorem a
n=3
1−n dla n≥1
oblicz log
3a
1+log
3a
2+log
3a
3...+log
3a
100
myśle że log
3 można wyciągnąć przed nawias i wykonać działania na logarytmach tzn.
log
3(a
1*a
2*a
3...*a
100)

i jak to dalej obliczyć

zaćmienie przedmaturalne
30 kwi 21:52
Godzio:
log
3(3
0*3
1*3
2*3
3*...*3
99) = log
33
0+1+2+3+4+5+...+99 = 1 + 2 + 3 + 4 ... + 99 = ...
dalej już chyba oczywiste ?
30 kwi 21:56
Wydi: a może kolejne wyrazy ciągu tworzą c. arytmetyczny
30 kwi 21:56
30 kwi 21:59
Godzio: a sorki jest 1 − n a nie n − 1
W takim razie
log330−1−2−3−4−..−99 = −1−2−3−...−99
30 kwi 22:01
Wydi: a mam jeszcze pytanko logaab=b to nie działa dla a>0 i b>0?
30 kwi 22:06
Godzio: a > 0 i a ≠ 1
b ∊R
logaab = b * logaa = b * 1 = b
30 kwi 22:07
Wydi: dobra, chciałem się tylko upewnić żeby nie strzelić jakiegoś "kasztaniaka" na egzaminie

dzięki
30 kwi 22:10
Basia:
log3an=log331−n=1−n
log3a1+...........+log3a100=
(1−1)+(1−2)+(1−3)+..............+(1−100)=
100*1−(1+2+3+.....+100)
skończyć już chyba potrafisz
30 kwi 22:15
Wydi:
30 kwi 22:29