matematykaszkolna.pl
Wielokąty wypukłe. Keisim: Witam ponownie, nie wiem czy dobrze interpretuję zadanie: Na okręgu zaznaczono sześć różnych punktów. Ile różnych wielokątów o wszystkich wierzchołkach w tych punktach można narysować? Czy powinniśmy rozłożyć to na kroki: 1o Wielokąty sześciokątne ⇒ 1

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

2o Wielokąty pięciokątne ⇒

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

3o Wielokąty czterokątne ⇒

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

4o Wielokąty trójkątne ⇒

5o Sumujemy i wychodzi liczba wszystkich? 42? Zweryfikujcie proszę mój sposób myślenia.
30 kwi 21:45
Wydi: tak już mi ktoś to zadanie na forum pomagał robićemotka
30 kwi 21:46
Keisim: Nie zauważyłem, wpisywałem w 'wielokąty' i nic nie znalazłem. "Wydi: tak już mi ktoś to zadanie na forum pomagał robić emotka" Mam rozumieć z tej wypowiedzi, że wynik to 42?
30 kwi 21:53
Godzio: https://matematykaszkolna.pl/forum/39946.html emotka Ja wpisałem "Wydi na okręgu"
30 kwi 22:00
Keisim: Przepraszam za powtórkę, nawet podobnie zapisaliśmy... Jednak i tak dziękuję za pomoc.
30 kwi 22:05
Keisim: Ajć, myślałem, że wyszukwiarka bazuje na zasadzie wyszukiwanie jedynie w "krótkim opisie zadania"... A z tego co widzę wyszukuje również w treści... no to się popisałem... xP
30 kwi 22:09
Godzio: emotka ja zawsze wpisuje 2−3 charakterystyczne w treści, na przyszłość będziesz wiedzieć
30 kwi 22:10