zad
olaaa: do windy stojacej o paterze w budynku osmiopietrowym wsiadło 5 osob. oblicz prawd. wdarzenia ze
wszystkie osoby wysiada na roznych pietrach .
2) ze zboru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry i zapisujemy je w
kolejnosci losowan otrzymujac dwucyfrowa liczbe. ile sposrod tych liczb jest parzystych?
30 kwi 20:28
olaaa: pomocyy

!
30 kwi 21:00
olaaa: jest ktos mi to w stanie wytlumaczyc

pliss
30 kwi 21:09
olaaa: helllp
30 kwi 21:49
olaaa: wznawiam ..
30 kwi 22:13
undefined: bez nerwów, jest dopiero piątek

z1. Każda z 5 osób może wysiąść na 8 różnych piętrach, więc pierwsza wybiera piętro na 8
sposobów, druga na 8... i tak dalej, czyli możliwości jest 8
5.
Aby każda osoba wyszła na innym piętrze, pierwsza może wybrać jedno piętro z 8, druga już tylko
z 7 (bo nie może wybrać tego, które wybrała pierwsza osoba), trzecia wybiera z 6 i tak do
piątej osoby.
Czyli |A|=8 *7 *6 *5 *4
Omega = 8
5
Prawdopodobieństwo wynosi P(A) = A/Omega czyli 6720/32768 = 105/512.
Z tym że nie wiem czy to jest dobry sposób...
2. Wydaje mi się że trzeba to liczyć tak, że wyznaczasz sobie dwa miejsca (bo jest liczba
dwucyfrowa). Pierwszą cyfrą jest któraś z tych liczb ze zbioru, możesz ją wybrać na 6
sposobów. Drugą cyfrą jest 2, 4 albo 6, żeby cała liczba była parzysta. Drugą cyfrę więc można
wybrać na 3 sposoby. Teraz wystarczy pomnożyć te dwa miejsca, czyli 6*3=18.
jest więc 18 liczb parzystych.
30 kwi 22:17
Basia:
ad.1
każdej z 5 osób możesz przyporządkować jedno z 8 pięter
5 → 8
|Ω|=85
jeżeli każda osoba wysiada na innym piętrze to:
pierwszej możesz przyporządkować każde z 8 pięter
drugiej już tylko 7
trzeciej już tylko 6
czwartej tylko 5
piątej tylko 4
|A|=8*7*6*5*4
ad.2
|Ω|=7*6
o parzystości decyduje cyfra jedności czyli drugie losowanie
A − druga parzysta
B1 − pierwsza nieparzysta
P(B1)=47
zostało 6 w tym 3 parzyste
P(A/B1)=36=12
B2 − pierwsza parzysta
P{B2)=37
zostało 6 w tym 2 parzyste
P(A/B2)=26=13
P(A)=P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)=
47*12+37*13
dokończ obliczenia
30 kwi 22:26
olaaa: dopiero albo az piatek :I a ja probuje zrozumiec prawdopodobienstwa bo u mnie w szkole to tak
na odwal był omawiane

dzieki wielkie wszystkie wyniki sa poprawne z odpowiedziami.
30 kwi 22:29