help!
Wydi: | | sin2x−IsinxI | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| dla x∊(0; pi)u(pi;2pi) |
| | sinx | |
Naszkicuj wykres i podaj m.z.f
30 kwi 18:45
Amaz: rozbijasz na dwa przypadki, wyciągasz sinx przed nawias a potem to juz łatwo
30 kwi 18:48
Wydi: wyjdzie sinx−1 lub sin+1
30 kwi 18:54
Amaz: ta sinx−1 dla odpowiednich x oraz sinx+1 dla odpowiednich x
30 kwi 18:57
Amaz: trzeba wiedziec kiedy sinus jest dodatni a kiedy ujemny, ale myslę, że wiesz takie rzeczy
30 kwi 18:57
Wydi: tak tak odpowiednie ćwiarteczki(bez skojarzeń

) dzięki
30 kwi 22:00
Wydi:

Czy wykresem są zielone kropeczki

(wykres uproszczony

)
i wtedy m.z.f
| | π | | 3π | |
x= |
| dla sinx≥0 i x= |
| dla sinx<0  |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 14:11
Amaz: ja mam podobnie tylko nie wiem dlaczego masz jeszcze zielone kropeczki tam dalej niz 2π,
dziedzina funkcji to (0,π)∪(π,2π), więc dalej nie trzeba rysować i musisz pamiętać o pustych
miejscach w 0,π,2π
1 maj 14:26
Wydi: faktycznie zagalopowałem się, puste miejsca tzn. otwarte kółka tzn. przedział otwarty?
1 maj 14:29
Amaz: ta, puste kółeczka

w trzech miejscach:
−w zerze
−w π
−w 2π
1 maj 14:31
Wydi: dobra , zrozumiałem nie musisz się nabijać

a jeśli byłby znak sinx
≥ lub ≤ to wtedy RAZEM z tymi pkt?
1 maj 14:39
1 maj 14:56
Wydi: ok, dzięki
1 maj 14:58