help!
Wydi: Sporządź wykres funkcji f danej wzorem f(x)=2IxI−x
2 a następnie korzystając z niego podaj
wszystkie wartości x dla których funkcja f przyjmuje maksima lokalne i wszystkie wartości x
dla których przyjmuje minima lokalne.
co do wykresu... zapewne moduł trzeba rozłożyć na 2x−x
2 i −2x−x
2 (tylko x
2=IxI ) więc ma być
2x−IxI i −2x−IxI czy wogóle 2IxI−IxI i teraz rozłożyć na dwa przypadki

30 kwi 18:41
wilga:

rozpatrujesz f(x) w przedziałach:
1) dla x ≥0 f(x) = 2x −x
2 ( część paraboli W( 1,1) miejsca zerowe x= 0 v x= 2
ramiona do dołu
2) dla x<0 f(x) = −2x−x
2 ( część paraboli W( −1,1) ramiona do dołu
podaj argumenty x dla max. lok. i min. lok.

pozdrawiam.
30 kwi 19:09
wilga:
Proszę odczytać wykres bez zbędnych "skojarzeń"
30 kwi 19:11
Wydi: no całkiem całkiem Ci wyszedł

hehe

dzięki (Myślę że już spokojnie po raz 199

)
30 kwi 21:44