zad
olaaa: nieszczesne prawdopodobienstwo

ratunku niech mi ktos to wytłumaczy ! sposrod dzielnikow
liczby 36 wybieramy losowo jeden. jakie jest prawdopodobienstwo ze wylosowana liczba bedzie
dzielnikiem liczby 12?
30 kwi 18:34
olaaa: mam tutaj wypisac dzielniki wspolne dla 36 i 12 ? to bedzie 2,3,4,6 i co w takim razie dalej?
30 kwi 18:39
Kejt: teraz wypisz dzielniki tylko dla 36.
30 kwi 18:40
olaaa: 2,3,4,6,9,12,36
30 kwi 18:53
olaaa: wznawiam bo znam wynik ale nie wiem jak do niego dotrzc
30 kwi 19:13
Amaz: wszystkie dzielniki 36 to: 1,2,3,4,6,9,12,18,36 czyli jest ich dzięwięc,można zapisać, że Ω=9
Teraz zdarzenie A to liczba dzielników dwunastki spośród dzielników trzydziestki szóstki, no to
bedzie: 1,2,3,4,6,12, zatem jest ich sześć, teraz:
| | A | | 6 | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
|  Dobry wynik? Bo z prawdopodobieństwa nie jestem dobry i moglem |
| | Ω | | 9 | | 3 | |
coś zepsuć
30 kwi 19:17
olaaa: wynik bardzo dobry

a mozesz mi pomoc jeszcze przy tym ? w urnie jest 10 kul i czarnych i 2
białe . ile kul nalezy dorzucic aby prawdop. wylosowania bialej kuli bylo rownw
35?
30 kwi 19:20
Amaz: to trzeba oznaczyć jako "n" ilość dorzuconych kul. Wiemy, że Ω to są wszystkie kule, no a A to
| | A | | 3 | |
są białe kule, wiemy też, że |
| = |
| |
| | Ω | | 5 | |
Ω=10 kul + te dorzucone, czyli 10+n
za to A to bedzie 2 kule białe + n dorzuconych, czyli n+2
No to mamy:
No i to jest proste równanie, wynika z niego, że n=10, ale nie wiem czy to dobrze
30 kwi 19:25
olaaa: niestety nie w odp jest 13
30 kwi 19:29
olaaa: sroki bład w tersci ile kul białych należy dorzuci aby prawdop. wylosowania bialej kuli bylo
rowne 35?
30 kwi 19:31
Amaz: no tak, bo Ω=12+n, bo jest 10 czarny + 2białem +n dorzuconych, czyli jeszcze raz
I teraz n wychodzi 13

Po prostu źle przeczytałem treść zadania

Wybacz
30 kwi 19:32
olaaa: hm. Dzieki
30 kwi 19:35