Funkcje
Artur: | | x3 +1 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| Wykaż że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb a |
| | x2 | |
i b zachodzi równość f(a)=f(b) , to liczby a i b są równe.
Z góry dzięki za pomoc
30 kwi 16:57
Amaz: To zadanie polega tak naprawdę na tym by wykazać, że ta funkcja jest różnowartościowa
30 kwi 17:08
wilga:
Zaproponuję takie rozwiązanie:
a, b <0
f(a)= f(b)
| a3+1 | | b3+1 | |
| = |
| ... /* a2b2
|
| a2 | | b2 | |
b
2( a
3+1) = a
2( b
3+1)
a
3b
2+b
2 −a
2b
3−a
2=0
a
2b
2( a−b) −( a
2−b
2)=0
a
2b
2( a−b) −( a−b)(a+b)=0
(a−b) [a
2b
2( a+b)]=0
wyrażenie w nawiasie kwadratowym jest <0 ( ujemne , bo a, b <0
zatem tylko a−b=0 =>
a=b
c.n.d.
30 kwi 18:24
wilga:
poprawiam zapis:
powinno być:
(a−b)[a
2b
2 − ( a+b)]=0
wyrażenie w nawiasie kwadratowym jest oczywiście dodatnie >0 .
bo a, b <0 i a
2b
2 >0
zatem tylko a−b=0 =>
a=b
teraz jest ok
30 kwi 18:30
Amaz: No bardzo ładne uzasadnienie, wlasnie doszedlem do tej postaci, ale nie wpadłem na to, że mozna
to tak uzasadnic, brawo!
30 kwi 18:30
wilga:
30 kwi 18:31
Wydi: Czy Ty czasem
wilga nie zmieniłaś ostatnimi czasy nicka

30 kwi 18:32
wilga:
30 kwi 18:33
Wydi: tak też myślałem patrząc po zadaniach

Pozdrawiam!
30 kwi 18:34
wilga:
30 kwi 18:44
Basia:
No przecież to Eta !
Jak mogliście jej nie poznać !
30 kwi 23:09
wilga:
Witaj
Basiu .........

......
30 kwi 23:11
Wydi: no przecież widzę!

ale nie chciałem zdradzać tej wiadomości na forum przed wszystkimi

30 kwi 23:15
Basia:
Witaj
Eto !
Już co najmniej od tygodnia
wilgę udajesz.
Poznałam Cię od razu, ale siedziałam cicho, bo byłam ciekawa kiedy Cię młodzież zdekonspiruje.
30 kwi 23:44
Eta:
Również gorąco pozdrawiam
1 maj 01:02
Eta:
Dobranoc
Basiu 
Pora iść spać, bo zostałyśmy same.

do jutra .
1 maj 02:56