Amaz: Skoro ten trapez jest opisany na okręgu o promieniu 3, to jak sobie dobrze narysujesz, to
zobaczysz, że wysokość tego trapezu równa jest 6. Zatem, że wzoru na pole mamy:
| | h(a+b) | |
45= |
| , no h=6, więc jak sobie przekształcimy, to widzimy, że a+b=15, gdzie a i b to |
| | 2 | |
podstawy trapezu. Czworokąt opisany na okręgu ma taką własność, że sumy przeciwległych boków
są sobie równe, czyli jesli nazwiemy ramię tego trapezu jako "c", to c+c=a+b, za to obwod jest
równy a+b+c+c, czyli Obw=15+15=30