| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
bn=(1+ | )(1+ | )(1+ | )...(1+ | )(1+ | ); | |||||
| 2 | 3 | 4 | n−1 | n |
| 3 | 4 | 5 | n | n+1 | n+1 | |||||||
zauważmy, że bn= | * | * | *...* | * | = | |||||||
| 2 | 3 | 4 | n−1 | n | 2 |
| n+1 | ||
i moje pytanie dotyczy tego ostatniego wyrażenia po znaku równa się mianowicie | ? skąd | |
| 2 |
| 3 | 4 | 5 | 6 | n−1 | n | n+1 | ||||||||
bn= | * | * | * | *...... * | * | * | = ....
| |||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | n−2 | n−1 | n |
| 1 | n+1 | |||
zatem iloczyn= | *(n+1)= | |||
| 2 | 2 |
| n+1 | ||
zatem bn= | ||
| 2 |
| n+1 | n−1+1 | n+1 | n | n+1−n | 1 | |||||||
bn− bn−1= | − | = | − | = | = | |||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |