zad
kolka: a)(log5(6−x))2+2log1/√5(6−x)+log327≥0
30 kwi 13:04
kolka: b)1+log2x+(log2x)2+(log2x)3+...=0,(6)
30 kwi 13:05
Godzio: a)
zał.
6−x > 0
x < 6
| | log5(6−x)2 | |
log5(6−x) + |
| + 3 ≥ 0 |
| | log51/√5 | |
| | log5(6−x)2 | |
log5(6−x) + |
| + 3 ≥ 0 |
| | | |
log
5(6−x) + −2log
5(6−x)
2 + 3 ≥ 0
log
5(6−x) + log
5(6−x)
−4 + 3 ≥ 0
log
5(6−x)
−3 ≥ −3
−3log
5(6−x) ≥ − 3
log
5(6−x) ≤ 1 dalej już sobie poradzisz
30 kwi 13:33
kolka: (6−x)≤1
30 kwi 13:37
kolka: czy 5xD

nie 1
30 kwi 13:37
kolka: zał. x > 0
a
1 = 1
q = log
2x
a
n = a
1 * q
n−1
| 2 | |
| (1−log2x) = 1 − (log2x)n
|
| 3 | |
| 2 | | 2 | |
| − |
| log2x = 1 − (log2x)n
|
| 3 | | 3 | |
| 1 | | 2 | |
| + |
| log2x = (log2x)n
|
| 3 | | 3 | |
log
23√2 + log
2x
2/3 = (log
2x)
n
log
2x
1/3 + 2/3 = (log
2x)
n
log
2x = log
2x
n
dla n = 1 x > 0
30 kwi 13:50