prosze o pomoc z gory dziekuje
Proste k,l,m sa rownolegle zapisz odpowiednie proporcje i
oblicz dlugosci odcinkow a,b,c,d
| 4 | a | |||
1. | = | |||
| b | 3 |
| a+4 | 2 | |||
2. | = | |||
| b+3 | 1,5 |
| c | 4 | |||
3. | = | |||
| 4 | a+4 |
| d | 4 | |||
4 | = | |||
| 6+a | a+4 |
| a | 2 | ||
= | |||
| 3 | 1,5 |
| 2 | ||
a= | *3=2*2=4 | |
| 1,5 |
| b | 3 | ||
= | |||
| 4 | a |
| 3 | ||
b = | *4 | |
| 4 |
| c | 4 | ||
= | |||
| 4 | 4+a |
| 4 | 16 | |||
c=4* | = | |||
| 4+4 | 8 |
| c | d | ||
= | |||
| 4 | 4+a+2 |
| d | 2 | ||
= | |||
| 4+4+2 | 4 |