zad
matthew: Czesc,
musze rozwinac te dwa wyrazenia:
a = [(2−
√3)
12 + (2 −
√3)
12] oraz
zrobilem tak:
| | 81−1 * √3 | | | |
b = |
| = |
| = |
| | 27−2 * 4√9 | | | |
a = [(2−
√3)
12 + (2 −
√3)
12] =
= [(2−
√3)
12]
2 + 2(2−
√3)
12*(2+
√3)
12 + [(2+
√3)
12]
2 =
= 2 −
√3 + 2
√2−√3*
√2+√3 + 2 +
√3 = 4 + 2
√(2−√3)(2+√3) =
= 4 + 2
√(4−3) = 4 + 2 = 6
wydaje mi sie, ze
b mam zrobiony dobrze, natomiast co do
a nie jestem pewny....
nie mam odpowiedzi do tych przykladow
bardzo prosze o sprawdzenie i ewentualne poprawki
29 kwi 23:29
Jack: a) wygląda tak: [2−√3]1/2+[2−√3]1/2 czy tak: [2−√3]1/2+[2+√3]1/2?
29 kwi 23:34
matthew: racja, pomylilem sie przy przepisywaniu. Powinno byc z plusem, ale rozwiazywalem zgodnie z
oryginalem.
przepraszam za pomylke
29 kwi 23:37
Jack: jesli to drugie to podnieś obie strony do kwadratu. Potem wykonaj obliczenia i na koniec wylicz
z "a2" wartość "a".
29 kwi 23:38
Jack: hmm czyli podniosłeś do kwadratu tylko jedną stronę...
29 kwi 23:38
matthew: kurcze jeszcze przy jednej rzeczy sie pomylilem...
a) powinien wygladac tak:
[(2−√3)12 + (2+√312]2
29 kwi 23:41
matthew: teraz przyklad jest dobrze przepisany....
29 kwi 23:43
Jack: Powinieneś podnieś też i "a" do kwadratu (obie strony).
29 kwi 23:43
matthew: czyli mam to zrobic w ten sposob:
a = [(2−√3)12 + (2+√3)12]2 / *( )2 ?
29 kwi 23:48
Jack: prawie... tzn bez tej "potęgi 2" tuż po nawiasie kwadratowym.
29 kwi 23:50
Jack: a>0 (co widać)
a=[(2−√3)1/2+((2+√3)1/2)] /*(2)
a2=[(2−√3)1/2+((2+√3)1/2)]2
29 kwi 23:52
matthew: no ale wlasnie ta potega jest w przykladzie... chodzi o ta potege
a = [(2−√3)12 + (2+√3)12]2
zle sie zrozumielismy, po prostu na poczatku przepisalem blednie przyklad, potem poprawilem.
prawidlowo przyklad wyglada tak: a = [(2−√3)12 + (2+√3)12]2
tylko teraz nie wiem, czy juz zgodnie z tym przykladem reszta moich obliczen jest dobra, czy w
dalszym ciagu musze podnosic obie strony do potegi...
29 kwi 23:57
Jack: aaa ok. W takim razie nie musisz już nic dodatkowo podnosić do potęgi. Rachunki są ok.
29 kwi 23:58
matthew: w porzadku

dziekuje i jeszcze raz przepraszam za poczatkowe wprowadzenie w blad
30 kwi 00:00
Jack: nie się nie stało, poprawiłeś zapis, a ja tego w porę nie zauważyłem
30 kwi 00:03
matthew: mam jeszcze taki zadanie:
wyznacz wszystkie wartosci parametru p, dla ktorych rownanie to ma tylko jedno rozwiazanie.
(x+3)[x2 +(p+4)x + (p+1)2] = 0
i teraz nie jestem pewny.... mam zajac sie tylko wyrazeniami z kwadratowego nawiasu? bo jezeli
tak to wyszlo mi, ze p = 2 i p = −2
sporo zrobilem juz zadan z parametrami, ale to jest takie dziwne...
30 kwi 00:27
Bogdan:
Skoro jest tylko jedno rozwiązanie, to jest nim liczba −3, natomiast czynnik
x2 + (p + 4)x + (p + 1)2 ≠ 0, a więc dla tego wyrażenia Δ < 0.
30 kwi 00:31
matthew: aha
ok dzieki
30 kwi 00:40