Funkcja liniowa
kizek: O Funkcji liniowej f wiadomo że, f(1)=2 oraz, że do wykresu tej funkcji należy punkt P =(−2,3).
Wyznacz wzór funkcji. Nie czaje za bardzo o co chodzi z f(1)=2 f(1) to x=1?
29 kwi 23:00
Gustlik: Jeżeli f(1)=2, to znaczy, że do wykresu funkcji nalezy punkt A=(1, 2). Drugi punkt to P=(−2,
3).
Liczysz współczynnik kierunkowy prostej:
| | yP−yA | | 3−2 | | 1 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | xP−xA | | −2−1 | | −3 | | 3 | |
Podstawiasz współrzędne któregoś z punktów, np. A.
29 kwi 23:07
kizek: dzięki, już teraz wiem
30 kwi 08:16
Bogdan:
Dzień dobry. W zestawie wzorów matematycznych, które dołączone są do arkuszy maturalnych
znajduje się wzór równania kierunkowego prostej o danym współczynniku kierunkowym
a,
który przechodzi przez punkt P = (x
0, y
0)
y = a(x − x0) + y0
Sam chętnie stosuję ten wzór, bo po wprowadzeniu do niego współrzędnych punktu P i po
uporządkowaniu zapisu otrzymujemy gotowy wzór prostej.
W podanym tutaj przykładzie obliczam tak jak pokazuje
Gustlik współczynnik
a:
| | 1 | |
a = − |
| , teraz wstawiam współrzędne jednego z punktów, np. punktu (1, 2) do podanego |
| | 3 | |
wzoru:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = − |
| (x − 1) + 2 ⇒ y = − |
| x + 2 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
30 kwi 09:28