Trudne zadanie z aksjomatu
BadBoyLincoln: Nie wiem jak to zrobić. Dużo już kombinowałem.
Trzy różne liczby dodatnie x, y i z spełniają warunek:
| | x | |
Wyznacz wartość ilorazu |
| . |
| | y | |
Pozdrawiam
29 kwi 22:02
Wydi: może tak spróbować sprowadzić do wspólnego mianownika, uporządkować i zobaczyć czy coś nie
wyjdzie

29 kwi 22:05
Godzio:
y
2 = x
2 − xz
x
2 − xz + yx − yz = yz
xz = yx + y
2
y
2 = x
2 − xz
2yz = x
2 − xz + yx
y
2 = −yx + xz
x
2 − xz = −yx + xz
x
2 = 2yz + xz − yx
2yz + xz − yx − xz = −yx + xz
2yz = xz /:z
2y = x
29 kwi 22:18
BadBoyLincoln: Wydi:
syzyfowa praca
29 kwi 22:25
BadBoyLincoln: dzięki wielkie Godzio
29 kwi 22:35
Bogdan:
Dobry wieczór.
| | x | |
Trochę inaczej: k = |
| > 0 |
| | y | |
| y | | x | | 1 | | x | | z | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 1 = k2 − k* |
| |
| x − z | | y | | | | y | | y | |
| x + y | | x | | | | x | | z | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ k + 1 = k* |
| |
| z | | y | | | | y | | y | |
1 = k
2 − (k + 1) ⇒ k
2 − k − 2 = 0 ⇒ (k − 2)(k + 1) = 0
k = 2 lub k = −1 sprzeczność
29 kwi 22:51
Wydi: Bogdan jak zawsze wie w którym momencie przyda się jego pomoc w zadaniach problemowych
29 kwi 22:57
BadBoyLincoln: Bardzo takie wysublimowane metody

Bogdan podoba mi się to rozwiązanie i wiele się przy tym
nauczyłem

Dzięki
29 kwi 23:12