pomocy
Jerzy: W półkole o średnicy KL wpisano czworokąt KLMN . Boki KN i LM przedłużono do przecięcia się w
punkcie P.
a) Wykaż że prosta PQ, gdzie Q jest punktem przecięcia przekątnych czworokąta KLMN , jest
prostopadła do boku KL tego czworokąta.
| | |KL| | |
b) Wiedząc dodatkowo, że |
| = 2+ √2, oblicz stosunek pola trójkąta KLN do pola |
| | |QL| | |
trójkąta QLR, gdzie R jest punktem wspólnym prostej PQ i boku KL.
29 kwi 21:40
Jerzy: nikt nie wie

29 kwi 22:15
Lothar: mam, zaraz ci napisze
29 kwi 22:23
Jerzy: dziekuje
29 kwi 22:24
Lothar: | | |KL| | | Pkln | |
w podpunkcie b) |
| = 2+2√2 |
| = K2 |
| | |QL| | | Pqlr | |
k=(2+2
√2)
2 = 6+4
√2
pole1=1/2|KL|*|NL|*sinα
pole2=1/2|RL|*|QL|*sinα
gdzie sinα jest kątem KLN natomiast co do dowodu to raczej ci nie pomogę
29 kwi 22:33
Lothar: robiłem to zadanie kiedyś i chyba chodziło tu o podobieństwo trójkątów KLN KLM I KLP gdzie kąt
oparty na średnicy jest kątem prostym
29 kwi 22:36
Basia:
tr.KLN i tr.KLM są prostokątne, bo ∡KNL i ∡KML są oparte na półokręgu
(nie muszą być podobne, jeden może mieć inne kąty ostre niż drugi)
LN⊥KP
LM⊥LP
odc.LM i odc.LN są wysokościami tr.KPL
Q jest punktem przecięcia wysokości
stąd:
trzecia wysokość musi przechodzić przez punkty P i Q ⇒
pr.PQ ⊥ pr.KL
c.b.d.o.
30 kwi 09:51