dziedzina i miejsce zerowe funkcji
Marwin: Pomocy.... nie daje rad:(
wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
a)
x2 − 2
f(x) =−−−−−−−−−
x−6
b)
3x−4
f(x) =−−−−−−−
x − 2
c)
f(x) = √x+1 + √1/5+x
29 kwi 21:34
Natasha : Dziedzina funkcji a) mianownik musi być różny od zera więc x−6≠0 ⇒x≠6 ⇒ Df=R\{6}
przykład b analogicznie
przykład c) to co pod pierwiastkiem musi być ≥0 czyli x+1≥ (suma lub) 1/5 + x ≥ 0
29 kwi 21:41
Natasha : f(x)=0 czyli x2−2/x−6= 0 ... mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi
29 kwi 21:41
Marwin: dzieki a i b wporzadku troche nie lapie c
29 kwi 21:46
Marwin: w c) pod pierwiastkiem jest nad kreska ułamkowa 1 a pod kreska ulamkowa 5+x.... jakos nie wiem
jak to napisac:(
29 kwi 21:48
Marwin: a co z miejscem zerowym
29 kwi 21:50
Lothar: x≥−1 i 5+x>0
x≥−1 i x<5
x nalezy do przedziału <−1,5)
29 kwi 21:52
Lothar: miejscem zerowym w a) jest
√2 i −
√2
| | 4 | |
w b) |
| w c) brak miejsc zerowych ponieważ funkcja zawsze przybiera wartości większe od |
| | 3 | |
zera
w poprzednim popełniłem błąd 5+x>0 więc x>−5
x w takim razie należy do przedziały od <−1,+oo)
29 kwi 21:56
Natasha : | | x2 − 2 | |
|
| =0 / *(x−6)⇒ x2−2=0 ⇒ (x−√2)(x+√2)=0 |
| | x−6 | |
29 kwi 21:57
Marwin: ok. ale jest jeszcze poczatek √x+1 + to co rozpisales(as)
29 kwi 21:58