Udowodnij ... stereometria, maturalne, prosze pomóżcie....
Natasha :

Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym AC=BC . Odcinek
AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że AD= CD
oraz
AB =BD (patrz rysunek). Udowodnij, że |< ADC| = 5|<ACD|
29 kwi 21:25
Natasha : Hm... a może jakieś pomysły? wskazówki... wpadł ktoś na coś?
29 kwi 22:00
Jerzy: mam
29 kwi 22:01
Natasha : Naprawde?

może pan Jerzy by sie z nami podzielił
29 kwi 22:05
Jerzy: CB = BD + CD = AB + AD
<ADC = x <ACD = z x = 5z <ADB = v
x + 2z =180 −> trojkat ADC
3v + z = 180 −> z = 180 − 3v −> trojkat ADB
3z + 2v = 180 −> trojkat ABC
3(180 − 3v) +2v = 180
360=7v
v=51,43
z= 180 −3v
z=180 − 154,29
z=25,71
x+ 2z = 180
x= 180 − 51,42
x= 128,58
x = 5z
128,58 = 5*25,71 C.N.D
29 kwi 22:14
Jerzy: Prosze Bardzo
29 kwi 22:15
Natasha : Czy te wartości to są w przybliżeniu.... to znaczy te kąty X=128,58

bo też tak w sumie
zrobiłam... myślisz że by to przeszło

widze że chyba lubisz takie zadanka... mam
kolejne..

ale może coś pokombinuje sama

hihi
29 kwi 22:18
Natasha : Dziękuje
29 kwi 22:19
Jerzy: musze lubic bo pisze juz w srode matme rozszerzona:(

tak one sa w przyblizeniach i mysle ze by przeszly

a skad wzielas te zadanie
29 kwi 22:21
Natasha : z informatora z matematyki, też pisze matematyke rozszerzoną w środe... ale w sumie... troche
żałuje

bo i tak na studia jest mi potrzebna, aby sie dostać chemia
29 kwi 22:24
Natasha : a w informatorze są przykładowe zadania... jest ich troche, na udowadnianie... ciekawe
29 kwi 22:24
Jerzy: ja mam pazdry zbior matur

MI JEST BARDZO POTRZEBNA I DLATEGO SIE NIE CIESZE

wole geo
29 kwi 22:26
Natasha : hehe .. no to sie wymieniliśmy zainteresowaniami... więc powodzenia

ja ide szykować
sukienke bo jutro po świadectwo

hihihi
29 kwi 22:28
Jerzy: a to powiedz skad jestes

ja z WWA

papa
29 kwi 22:30
Natasha : dobranoc
małopolska mówi papa powodzenia na maturrze
29 kwi 22:34