Zastosowanie funkcji kwadratowej
POMOCY: Z prostokątnego arkusza blachy o wymiarach 120cm x 80cm wycięto w rogach jednakowe kwadraty
tak, że po odpowiednim zagięciu otrzymano otwarte pudełko. Jaka powinna być długość boków
wycinanych kwadratów, aby pole powierzchni bocznej pudełka były największe?
29 kwi 20:26
kolka: pomoge
29 kwi 20:29
kolka:

2*x(120−2x)+2x(80−2x)
29 kwi 20:34
POMOCY: Pole boczne = −x2+50
I co dalej
29 kwi 20:39
kolka: na bank tak wyszlo a nie 50x
29 kwi 20:40
kolka: jak do tego dojdziesz to licz p
29 kwi 20:41
POMOCY: Zapomniałam dopisać. p=25 i czy to jest odpowiedź
29 kwi 20:43
Lothar: −x2+50x
p=−b2a
p=−50−2
p=25
29 kwi 20:57
POMOCY: Dziękuję
29 kwi 21:00