Zastosowanie funkcji kwadratowej
POMOCY: Z prostokątnego arkusza blachy o wymiarach 120cm x 80cm wycięto w rogach jednakowe kwadraty
tak, że po odpowiednim zagięciu otrzymano otwarte pudełko. Jaka powinna być długość boków
wycinanych kwadratów, aby pole powierzchni bocznej pudełka były największe?
29 kwi 19:53
Basia:

składamy po liniach przerywanych
powierzchnia boczna to:
dwa prostokąty o wymiarach (120−2x) i x
dwa prostokąty o wymiarach (80−2x) i x
P=2x(120−2x)+2x(80−2x)
2x<120
2x<80
0<x<40
P=2(120x−2x
2+80x−2x
2)= 2(−4x
2+200x)=
8(−x
2+50x)
szukamy wartości największej funkcji
P(x)=4(−x
2+50x) w przedziale (0,40)
x
Max=
−b2a=
−50−2=25
x=25
29 kwi 23:08