1) rzucamy 3 razy moneta oblicz prawdopodobienstwo, ze wyrzucimy
a)co najmniej 2 razy reszke
b) dokladnie jednego orła
2) z liczb 1, 3, 6, 7 losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania Oblicz prawdopod. zdarzenia,
ze suma kwadratów wylosowanych liczb jest wielokrotonoscia 5.
3)rzucamy 2 razy kostką do gry oblicz prawdopod. wyrzucenia oczek ktorych iloczyn jest liczba
nieparzysta.
4) w urnie 1 sa 4 losy wygrywajace i 6 przegrywajacych a w 2 urnie 6 wygrywajacych i 4
przegrywajace rzucamy kostka do gry jesli wypadnie mniej niz 3 oczka to bierzemy loz z urny
1 w przeciwnym wypadku z 2 urny oblicz prawdopodobienstwo ze wyciagniemy los wygrywajacy
5) z urny zawierajacej 3 kule białe i 7 czarnych losujemy jedna i bez ogladania przekladamy ja
do drugiej urny zawierajacej 4 kule białe i 5 czarnych. nastepnie losujemy jedna kule z 2
urny. oblicz prawdopod. ze bedzie to kula biała.
| 8 | 2 | |||
P(A) = | = | |||
| 12 | 3 |
| 6 | 1 | |||
P(A) = | = | |||
| 36 | 6 |