zadanie z ciągów
peter: Szóstu wyraz ciągu arytmetycznego jest równy zeru. Oblicz S11
29 kwi 19:32
wilga:
a
6=0 => a
1+5r=0 => a
1= −5r
| | a1+a11 | | 2a1+10r | | −10r+10r | |
S11= |
| *11= |
| *11= |
| *11= 0
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
S
11= 0
29 kwi 19:49
peter: Dzięki wielkie
29 kwi 20:00
Gustlik: I sposób:
a
6=0
| | a1+a11 | |
Zauważ, że |
| =a6 (średnia arytmetyczna)
|
| | 2 | |
Zatem S
11=a
6*11=0*11=0
II sposób:
a
1=a
6−5r=0−5r=−5r
a
11=a
6+5r=0+5r=5r
| | a1+a11 | | −5r+5r | |
S11= |
| *11= |
| *11=0*11=0
|
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 01:04
wilga:
I nic innego nie wymyśliłeś
Gustliku ?
30 kwi 01:26
Gustlik: W zasadzie to samo ale jak widzisz zastosowałem metody NIE POKAZYWANE PRZEZ NAUCZYCIELI. I o to
mi chodzi, bo w szkołach robi się nawet najprossze zadania z ciągami układem równań, a w wielu
przypadkach jest mozliwość rozwiązywania za pomocą JEDNEJ NIEWIADOMEJ. Który nauczyciel
pokazuje, że np. (a2+a8)/2=a5 albo, że a9−a6=3r? ŻADEN. A jak liczy się wyraz a8 mając
a6 to liczy się przez a1, a wystarczy zrobić a8=a6+2r. Wygląda to tak, jakby ktoś chciał
jechać z Warszawy do Łodzi cofając się najpierw do Białegostoku. Tylko układy równań, a mozna
robić na JEDNEJ niewiadomej. W szkołach mamy metody "dookoła świata", ja robię i pokazuję
krócej. Pozdrawiam.
30 kwi 01:34
Bogdan:
Można znaleźć rozwiązanie na tzw. "chłopski rozum", jest jednak trochę więcej pisania,
ale za to widać istotę zadania i jego rozwiązania:
a1 = 0 − 5r
a2 = 0 − 4r
a3 = 0 − 3r
a4 = 0 − 2r
a5 = 0 − r
a6 = 0
a7 = 0 + r
a8 = 0 + 2r
a9 = 0 + 3r
a10 = 0 + 4r
a11 = 0 + 5r
+ −−−−−−−−−−−−
S11 = 0
30 kwi 09:51