Ciąąąągi
Iza: Dane są dwa ciągi arytmetyczne: 1, 4, 7, ... oraz 20, 21, 22, ... Zsumowano "n" początkowych
wyrazów pierwszego ciągu i "n" początkowych wyrazów drugiego ciągu. Okazało się, że otrzymano
równe sumy. Wyznacz "n".
Odpowiedź jest n=20, ale proszę o pomoc jak do tego dojść
29 kwi 19:26
Basia:
{an} to ciąg arytmetyczny a1=1 ra=3
{b2} też ale b1=20 rb=1
a1+an
a1+a1+(n−1)*ra
San=
*n =
*n=
2
2
2+(n−1)*3
n(2+3n−3)
3n2−n
*n =
=
2
2
2
b1+bn
b1+b1+(n−1)*rb
Sbn=
*n =
*n=
2
2
40+(n−1)*1
n(40+n−1)
n2+39n
*n =
=
2
2
2
3n2−n
n2+39n
=
2
2
3n2−n=n2+39n
2n2−40n=0
2n(n−20)=0
n=0 niemożliwe
lub
n−20=0
n=20