zadania
klaudyna: Mam dwa ciekawe zadania:
1) przyjmijmy, ze a=log15 3. Wyraź liczbę log5 81 za pomocą a.
2) wiedząc, że loga d=5 , logb d=3, logc d=6, oblicz logabc d.
?
29 kwi 19:02
Tomek.Noah: moge podac wynik do b) bo zrobilem jak chcesz... a pisac roz mi sie nie chce
29 kwi 19:06
Svanar: 2) nie jest takie trudne, tylko trzeba wymyslic zeby podstawy na d zmienic
29 kwi 19:07
klaudyna: wynik mogę sprawdzić z tyłu książki, chodzi właśnie o sposób rozwiązania

. Jednak bym Cię
prosiła, dużo roboty przy tym nie ma, sama przyjemność
29 kwi 19:08
klaudyna: taaa... w tym problem.
29 kwi 19:10
Tomek.Noah: 2)
| | 1 | | 1 | |
logabcd= |
| = |
| = |
| | logdabc | | logda+logdb+logdc | |
| | 1 | |
= |
| =podstawiasz i liczysz ulamki  |
| | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| | | logad | | logbd | | logcd | |
| |
29 kwi 19:11
Basia:
ad.2
log
ad=5 ⇔ a
5=d
log
bd=3 ⇔ b
3=d
log
cd=6 ⇔ c
6=d
b
3=a
5
b=a
5/3
c
6=a
5
c=a
5/6
a*b*c=a
1+53+56=a
6+10+56=a
216=a
72
| | logad | | 5 | | 10 | |
logabcd=loga7/2d = |
| = |
| = |
| |
| | logaa7/2 | | 72 | | 7 | |
29 kwi 19:12
Tomek.Noah: 1)
| | log1581 | | log1534 | | 4a | |
log581= |
| = |
| = |
| |
| | log155 | | log155 | | log155 | |
29 kwi 19:15
Basia:
log
581=log
53
4=4*log
53
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log153= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log315 | | log3(3*5) | | log33+log35 | | 1+log35 | |
1=a(1+log
35)
1=a+a*log
35
| | 1−a | | 4(1−a) | |
log581=4* |
| = |
| |
| | a | | a | |
29 kwi 19:18
wilga:
Można też tak:
| | 1 | |
Z własności: logpk= |
|
|
| | logkp | |
log
ad= 5=> log
da= u{1}{5]
log
bd= 3 => log
db=
13
log
cd=6=> log
dc=
16
log
dabc=
15+
13+
16=
2130=
710
to log
abcd=
107
29 kwi 19:23
klaudyna: dziękuje Wam mózgi matematyczne
29 kwi 19:23
wilga:
W zad. 1)
Basia przeoczyła .
Wynik jest:
to:
| | 1 | | a | | 4a | |
log581= 4*log53= 4* |
| = 4* |
| = |
|
|
| | log35 | | 1−a | | 1−a | |
29 kwi 19:29
Tomek.Noah: Basiu chyba masz blad pod koniec przeksztalcen ale nie jestem pewien
29 kwi 19:30
29 kwi 19:30